Jezus kliče – kako dobro poslušaš?

Ko sem bil v srednji šoli, so moji starši odkrili, da imam pogosto razširjeno motnjo: selektivno poslušanje.

Nisem slišal očeta, ko mi je rekel, naj pomijem posodo ali odnesem smeti, slišal pa sem ga, ko je šepetal o mojih rojstnodnevnih darilih. Mislim, da nisem edini s to težavo. Selektivno poslušanje, poznano tudi kot neposlušnost, je v Kristusovem kraljestvu prepovedano. Učenci morajo biti vedno pripravljeni poslušati glas našega Gospoda.

Poslušati Jezusa je ključnega pomena za krščansko življenje. Učeništvo zahteva neselektivno poslušanje Jezusa. Nikoli še nisem z ušesi slišal njegovega glasu, toda vstali Kristus mi govori: »Potemtakem je vera iz oznanjevanja, oznanjevanje pa je po Kristusovi besedi« (Rimljanom 10,17). On nam govori skozi Sveto pismo.

Poslušaj Njegov glas

Danes lahko Jezusa slišimo z našimi očmi. Govorijo nam njegove zapisane besede, kot tudi besede piscev Svetega pisma. Slišimo o njegovi slavi in zremo vanjo vse od 1. Mojzesove knjige do Razodetja po moči Svetega Duha.

Kot pravi puritanec John Owen: “Zreti vanjo [v Kristusovo slavo] ni stvar želje ali domišljije; ne gre za pogovor s podobo, ki si jo je ustvaril človek s pomočjo domišljije ali brez nje, ampak je stvar vere, ki je nastala na podlagi božanskih razodetij. To usmeritev nam je dal on sam v Janezovem evangeliju 5,39: »Preiskujete Pisma, ker mislite, da imate v njih večno življenje, a prav ta pričujejo o meni.«”

1. Mojzesova knjiga in vse knjige do Razodetja so napolnjene s Kristusovimi besedami in z njegovo slavo, navdihnjene s Svetim Duhom, kar vleče njegove ovce, da mu sledijo. Sveto pismo je več kot le natisnjeno črnilo na gozd mrtvih dreves. Sveto pismo je živo in dejavno.

Odprite ga. Prisluhnite mu.

Oče pravi: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje; njega poslušajte!« (Matej 17,5) Očetova ljubezen do Sina nas kliče k dejanju. On želi, da poslušamo Jezusa – da ubogamo Jezusa, da se podredimo Jezusu, da sledimo Jezusu. Oče nas vabi, da gledamo na Jezusa tako, kot on gleda nanj – na ljubljenega Sina, nad katerim ima veselje, in katerega glas je vredno poslušati.

Tvoja ljubezen do Gospoda je izražena v tem, kako ga poslušaš (Janez 14,6). Tvoj pogled na Jezusa je razkrit s tem, kako ga slišiš. Med našimi ušesi in našimi srci je direktna povezava. Oboževanje je več kot to, da Jezus posluša, kaj imamo povedati o njem; je tudi to, da poslušamo, kaj ima Jezus povedati nam, kaj si on želi, kaj zapoveduje in kaj obljublja. Mi pa moramo poslušati brez selekcioniranja.

Jezus pridobi našo popolno pozornost. Ne moremo reči, da ljubimo Jezusa, medtem pa izklopiti njegov glas.

Ne urejaj med poslušanjem

Ali poslušate Jezusa tako, da ne urejate tega, kar pove? Selektivno poslušanje je upor. Tisti, ki ima ušesa za poslušanje, naj posluša. Ali ste že kdaj opazili, da med branjem Svetega pisma pomislite: »No, saj tega ni zares mislil« ali »Tu pa zahteva preveč« ali »Tega pa ne morem«? Če ugotovimo, da popravljamo in izkrivljamo Božjo besedo, da bi ustrezala našim željam, slutnjam, grehom ali malikom, nas apostol Janez svari: morda pa Jezusa v resnici sploh ne poznate.

»Da smo ga spoznali, spoznavamo po tem, če se držimo njegovih zapovedi. Kdor pravi: “Poznam ga,” pa se njegovih zapovedi ne drži, je lažnivec in v njem ni resnice. V tistem pa, ki se drži njegove besede, je Božja ljubezen resnično postala popolna. Po tem spoznavamo, da smo v njem. Kdor pravi, da ostaja v njem, je dolžan tudi sam živeti tako, kakor je živel on« (1. Janezovo pismo 2,3-6).

Poslušati Jezusa, ki je Božja beseda, skozi Besedo je osnova učeništva. Kako lahko sledimo Jezusu, če ga ne slišimo? Vsakič, ko odpremo Sveto pismo, se usedemo, da bi slišali Jezusa. Poslušanje je za učeništvo, usmeritev, uteho, svarjenje, poboljševanje, vzgojo v pravičnosti in spodbujanje – o vsem tem nam Jezus spregovori skozi Sveto pismo.

Ni bolj poživljajočega glasu v vesolju, kot je Jezusov glas. Zakaj ne bi šli k njemu? Veliko glasov je v tem svetu, toda le eden poveljuje naši duši, našemu življenju, našemu vsemu. Jezusa, ljubljenega Sina, poslušamo, ker ga ljubimo, in ker on ljubi nas. Nič slabega nam nima povedati.

Ko boš naslednjič odprl Sveto pismo, izreci preprosto molitev: »Govori, Gospod. Moje Sveto pismo je odprto. Tvoj služabnik posluša.« On nam obljublja: »Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj« (Janez 10,27).

Vir: www.desiringgod.org

Share This Post!

Želiš biti redno obveščen o novih dogodkih?

Potem nam zaupaj svoje podatke in prejel boš občasna obvestila.